Hővisszanyerős szellőztető rendszerek

A mai alacsony energia igényű házak korszerű hőszigeteléssel és korszerű nyílászárók beépítésével épülnek fel. A hőszigetelt ablakok, ajtók, födémek és falak minimalizálják a fűtési költségeinket, ennek következtében csökkenhet vagy akár teljesen meg is szűnhet az épület természetes szellőzése. Ez a fokozott légzárás egy rosszul szellőző helyiséget eredményez, amiben a levegő nem csak fullasztó, de nedves is lehet. Elterjedhetnek a penészgombák, spórák, baktériumok és allergiás megbetegedések alakulhatnak ki. Kontrollált hővisszanyerős szellőző-rendszerrel ezek a problémák könnyedén kiküszöbölhetőek. 

Megállapíthatjuk, hogy a légtömörségi követelmények szigorodásával és a komfortigények növekedésével elengedhetetlenné vált az épületek mesterséges szellőztetése. Fontos még megjegyezni, hogy ma már az Európai Unió számos országában (pl.: Svédország, Németország) nem kaphat építési engedélyt olyan épület, amely nem rendelkezik hővisszanyerős szellőztetési rendszerrel.

A hővisszanyerős szellőztetésnél elengedhetetlen az optimális légmennyiségek helyes megválasztása, illetve a légcsatorna-hálózat szakszerű méretezése, ezek segítségével biztosítható a szükséges friss levegő mennyiség és a csendes üzem.

A tervdokumentáció tartalma

  • Hővisszanyerős szellőztető rendszer méretezése
  • Légcsatorna hálózat tervezése
  • Költségvetési kiírás: a betervezésre kerülő épületgépészeti rendszer, főbb alkotó elemeiről tételes árazatlan költségvetés készítése
  • Műszaki leírás